Четверг, 25 Квітня 2024, 23.27.19
Вітаю Вас Гість | RSS

КАЛИНІВСЬКИЙ ОЗЗСО

РОЗПОЧАВСЯ 2023-2024 НАВЧАЛЬНИЙ РІК
Меню сайту
Наше опитування
Який день тижня тобі подобається найбільше?
Всего ответов: 76
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0


17.30.14
Інновації – у школи


  Аби мати більшу інформацію про дітей, вести системний облік за процесом навчання в школах та використовувати нові технології для полегшення навчання, українські науковці вже кілька років впроваджують систему «Школа».
Як вона діє на практиці і чому користується популярністю – у розмові з менеджером проекту Науково-дослідного інституту прикладних інформаційних технологій Русланом Мельником.
- Система «Школа» є відносно новою на ринку освіти. Руслане, розкажіть, що вона представляє і які її переваги?
- Із 2005 року у 305 навчальних закладах Києва, 144 навчальних закладах Кривого Рогу, 17 навчальних закладів Дніпропетровська, школах Львова, Закарпаття, Волині було впроваджено автоматизовану систему «Школа». Ви запитуєте: що це дає? По-перше, «Школа» дозволяє автоматизувати практично весь документообіг у навчальних закладах, починаючи від діловодства і закінчуючи формуванням електронних «особистих справ» учнів і вчителів. По-друге – проводити поточне і підсумкове тестування рівня знань школярів. Перевіряти школярів можуть як самі вчителі, так і «зовнішні» експерти - викладачі інших шкіл. Причому результати тестів стають відомі буквально відразу, в режимі on-line. Крім того, система повністю комп'ютеризована. В управліннях освіти і школах встановлено сервери та здійснено підключення до «клієнтських» робочих місць.
- А чи можна бути спокійним щодо доступу до системи сторонніх людей? 
- Для конфіденційності інформації, що зберігається в системі, створена спеціальна картка доступу, яка має свій пароль. Це робить неможливим втручання в роботу системи сторонніх людей. Більше того, фактично все, що пов'язано з процесом навчання можна ввести, відстежити і, за потребою, оновлювати в цій інформаційній мережі, сидячи за комп'ютером у своєму кабінеті, заощаджуючи власний час та безпосередньо спостерігаючи за всім, що відбувається в окремо взятому класі, школі та у навчальному просторі загалом.
- Руслане, що потрібно для підключення системи «Школа»? 
- Всього-на-всього заключити договір із Науково-дослідним інститутом прикладних інформаційних технологій.
- І скільки це займає часу та коштів?
- АС «Школа» - це комплексна система безпеки навчального закладу (турнікети, відповідне програмне забезпечення, автоматизована система інформування клієнтів та учнівські квитки (одночасно картки доступу до навчального закладу). Систему можна отримати за 1 – 2 дні. Загальна вартість системи "Школа" - в середньому 12 тисяч гривень. Це означає, що такою є вартість програмного запезпечення. У випадку, якщо навчальний заклад робить таке замовлення, то підключення до комплекту буде безкоштовним - як бонус користувачам системи "Школа".
- Система «Школа»- це ще й використання учнівських квитків. Які їхні функціональні призначення?
- Пояснюю: електронний шкільний учнівський квиток – це персоніфікований документ, що засвідчує особу (рекомендовано до впровадження Міністерством освіти і науки України наказом №1120 від 09.12.2008 року – ред.). Він захищений від підробок. Учнівський квиток підтверджує особу учня, навчальний заклад, в якому він навчається, населений пункт, в якому знаходиться навчальний заклад. Крім того, містить основну інформацію про особу: місце проживання, телефон та назву школи. І, що дуже важливо, – групу та резус-фактор крові. За будь-яких обставин дитині завжди зможуть надати допомогу і зв’язатися з керівництвом школи або батьками. Ще одна особливість такого учнівського квитка полягає в тому, що цей документ є хорошим інструментом моніторингу освітнього процесу, збору статистичних даних із боку Міністерства освіти і науки України, обласних, міських та районних управлінь освіти для виконання прогнозів з метою виробництва управлінських рішень в галузі освіти.
- Хто розробляв систему? 
- Розробником є Науково-дослідний інститут «Прикладних інформаційних технологій», який співпрацює з Міністерством освіти та науки України.
- Ви співпрацює з Міністерством освіти і науки. У чому суть цієї співпраці?
- Як я вже зазначав, система «Школа» розроблена Науково-дослідним інститутом «Прикладних інформаційних технологій», що є інформаційно-технічним адміністратором інформаційно-виробничої системи «ОСВІТА». Міністерством освіти та науки України схвалено використання АС «Школа» навчальними закладами від 17.01.2008 року. Відтак, я можу зробити висновок, що співпраця з Міністерством освіти є на достатньому рівні, адже ця система є корисною і для учнів, і для батьків, і для управлінь освіти.
                                      Розмовляла Леся Куруц
                                      Джерело: ІА «Світ Освіт».

Переглядів: 596 | Додав: Пасак | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Ноябрь 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930