Четверг, 25 Квітня 2024, 09.12.08
Вітаю Вас Гість | RSS

КАЛИНІВСЬКИЙ ОЗЗСО

РОЗПОЧАВСЯ 2023-2024 НАВЧАЛЬНИЙ РІК
Меню сайту
Наше опитування
Який день тижня тобі подобається найбільше?
Всего ответов: 76
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0


19.07.15
Освітянські підсумки: що приніс нам 2010 рік?

 Не так давно ми спостерігали за президентськими перегонами, а вже минув майже рік відтоді, як живемо за новими правилами. Нові гравці великої політики внесли і нові зміни в освітянське життя. ІА «Світ освіт», підбиваючи підсумки року, що минає, згадує найважливіші події освітньої галузі.
Вчителям – надбавки
Найважливішою складовою освітянського середовища були, є і залишаться вчителі. І попри те, що в країні відбувалася зміна влади, про вчителів згадали ще напередодні. Міністерство праці та соціальної політики та Міністерство освіти і науки видали спільний лист щодо виплати двадцятивідсоткової надбавки учителям. Відтак, із 1 січня 2010 року надбавка у розмірі 20 відсотків посадового окладу (ставки заробітної плати) була встановлена «вчителям усіх спеціальностей, вихователям загальноосвітніх навчальних закладів, викладачам, майстрам виробничого навчання професійно-технічних навчальних закладів та вищих навчальних закладів I-II рівнів акредитації державної та комунальної форми власності, керівникам та заступникам керівників зазначених закладів, посади яких віднесені до посад педагогічних працівників, в тому числі педагогічним працівникам вищезгаданих закладів освіти, які обіймають посади, що є похідними від професійних назв робіт, а саме старший викладач, старший вихователь».
Попри це, заробітна плата українського педагога як на початку 2010 року, так і зараз, залишається однією із найнижчих в Європі.
Новий міністр – нові правила
У березні 2010 року українські освітяни отримали нового міністра освіти та науки. Відповідно до наказу Президента України Віктора Януковича, очільником освітян із 11 березня став Дмитро Табачник.
Із приходом на цю посаду в Україні відбулося кілька серйозних змін. По-перше, Дмитро Табачник змінив правила вступної кампанії. Відтак, цьогорічних вступників почали оцінювати за трьома критеріями: результатом зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО), середнім балом шкільного атестата, перерахованому за двохсотбальною шкалою, і оцінкою вишу, яка може виставлятися, наприклад, за результатами співбесіди або тестування абітурієнта на професійну придатність.
Спочатку такі ідеї нового міністра громадськість оцінила досить неоднозначно, однак, підбиваючи підсумки вступної кампанії-2010 аналітики назвали саме цьогорічну вступну кампанію найуспішнішою за останні кілька років. Директор департаменту вищої освіти Міносвіти Ярослав Болюбаш, відповідаючи на запитання ІА «Світ освіт» наголосив, що «умови прийому абітурієнтів у 2010 році було визнано найоб’єктивнішими за останні роки».

До позитивних змін в освіті за цей рік можна зарахувати і збільшення кількості студентів, які вчаться за кошти держави. «Кваліфікацію молодшого спеціаліста за замовленням держави здобувають 58, 5 тисяч студентів, хоча минулого року така кількість становила 44, 9 тисячі першокурсників», – зазначив наприкінці вересня Дмитро Табачник.
Другою реформою Дмитра Табачника стала пропозиція запровадити платні послуги у вишах. Попри те, що міністр освіти неодноразово наголошував на необхідності такого нововведення, постанова про введення платних послуг ВНЗ була скасована.
Представники студентських профспілок та молодіжних організацій віднеслися до такої пропозиції досить категорично. Попри це більшість викладачів та ректорів вишів наголошувала на доцільності введення цієї постанови. «Постанова «Про затвердження переліку платних послуг, які можуть надаватися навчальними закладами, іншими установами та закладами системи освіти, що належать до державної і комунальної форми власності» має бути не скасована, а переглянута», – про це повідомив ІА «Світ освіт» ректор Національного транспортного університету Микола Дмитриченко.
Сказати, що питання про платні послуги у вишах закрито, було б неправильно. Однак наразі воно не стоїть в переліку першочергових задач.
Третім знаковим етапом, зокрема для представників дошкільної освіти, стало проведення Першого всеукраїнського з’їзду педагогічних працівників дошкільної освіти. Для вихователів та директорів ДНЗ це стало чудовою нагодою висловити наболіле та розробити першочергові кроки для покращення роботи дитсадків.
Що стосується цієї сфери, то одним із перших кроків Дмитра Табачника на новій посаді було введення обов’язкової дошкільної освіти для п’ятирічок. Попри нарікання громадськості щодо недостатньої кількості дитячих садочків, п’ятирічні українці в обов’язковому порядку почали навчатися в ДНЗ.
Ще одна тема для широкого обговорення, яку розпочали цього року в Міносвіти – закон про вищу освіту. «Питання проекту Закону «Про вищу освіту» обговорюється вже доволі давно і на кожному із нових поворотів виявляються нові сюжети. Мені здається, це закономірно, бо вища школа розгалужена і має багато проблем. Однак можна сказати, що на цій стадії ми досягли багато чого. Думаю, законопроект уже готовий до того, щоб подавати його на розгляд Верховної Ради», – зазначив у коментарі ІА «Світ освіт» ректор Національного педагогічного університету імені М.П. Драгоманова Віктор Андрущенко.
Зараз проект ще обговорюється. Ймовірно, що його доля буде вирішена уже на початку наступного року.
Щойно закінчилася вступна кампанія-2010, в Міносвіти почали активно готуватися до наступної. «Особливих змін у 2011 рік не буде. Ми хочемо, щоб громадськість звикла до стабільності», – зазначив Дмитро Табачник.
Міністр – колишній, міністерство – нове
На початку грудня зміни торкнулися і самого Міністерства освіти. Указом Президента №1085 від 9 грудня «з метою оптимізації системи центральних органів виконавчої влади, усунення дублювання їх повноважень, забезпечення скорочення чисельності управлінського апарату та витрат на його утримання, а також підвищення ефективності державного управління» утворено Міністерство освіти і науки, молоді та спорту України.
Міністром об’єднаних Міністерства освіти і науки та Міністерства у справах сім’ї, молоді та спорту призначили Дмитра Табачника.
Нові медіа-можливості
Без перебільшення вважаємо, що портал Єдине освітнє інформаційне вікно, який розпочав свою роботу на початку жовтня, став і для учнів, і для молоді, батьків, освітян, громадсько-активних людей джерелом необхідної інформації. Відтак, сподіваємося, що з часом ваша активність буде зростати, а наша інформація відповідатиме вашим смакам.
***
Звичайно, що впродовж року відбулося чимало подій. Згадувати про все – нема потреби. Однак усі ми, напряму чи опосередковано, є частиною освітянського життя. За рік воно змінилося. Комусь здається, що покращилося. Дехто має іншу позицію. Проте усі ми можемо бути не просто спостерігачами, а й активними учасниками цього процесу. Тому – долучайтеся до громадських обговорень, дискутуйте і не бійтеся висловлювати власну позицію. Підсумки наступного року, зокрема в освітній галузі, будуть кращими, якщо ми докладемо до цього зусиль.

Переглядів: 529 | Додав: Пасак | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *:
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Декабрь 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031