Четверг, 25 Квітня 2024, 15.58.05
Вітаю Вас Гість | RSS

КАЛИНІВСЬКИЙ ОЗЗСО

РОЗПОЧАВСЯ 2023-2024 НАВЧАЛЬНИЙ РІК
Меню сайту
Наше опитування
Який день тижня тобі подобається найбільше?
Всего ответов: 76
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0


19.39.34
Уряд збирається економити на педагогах, студентах та школярах
Проект розпорядження уряду від 25 листопада, який видано під грифом "Для службового користування", передбачає скорочення видатків на освітні послуги
Урядовий комітет із питань регіональної та соціальної політики доручив відповідним профільним міністерствам опрацювати проект розпорядження уряду "Про затвердження Плану заходів з підготовки та внесення змін до деяких нормативно-правових актів щодо удосконалення надання бюджетними установами якісних послуг, гарантованих державою".
Лілія Гриневич, координатор напрямку "Суспільство знань" політичної партії "Фронт змін", не вважає дивним те, що зазначений документ виданий під грифом "Для службового користування", "адже те, що криється за нейтральною й начебто не багатообіцяючою назвою документа, уряду краще від громади приховати".
"Лише побіжно проглянувши документ відразу розумієш, що під "вдосконаленням надання якісних послуг" влада має на увазі скорочення видатків на медичні і освітні послуги. Економити уряд пропонує на медиках, педагогах, студентах, школярах та їхніх батьках", - вважає Лілія Гриневич.
"Можновладці вирішили збільшити розмір плати за харчування дітей у садочках і зменшити перелік категорій, які мають право на знижки або на безоплатне харчування. Нині пільгами користуються діти з неповних і багатодітних сімей – тож саме вони допомагатимуть нашій владі скорочувати витрати бюджету", - говорить Гриневич.
За словами Гриневич, запропоновані зміни стосуються і вищих навчальних закладів, оскільки "проект розпорядження передбачає "підвищення нормативів кількості студентів денної форми навчання на одного викладача у вищих навчальних закладах".
Також, згідно з проектом, в системі середньої освіти, надбавка у розмірі до 20% посадового окладу для вчителів встановлюватиметься відповідно до їхнього особистого внеску в загальні результати роботи в межах фінансового ресурсу. "Тобто сам директор школи визначатиме, хто заслуговує на надбавку, – а це далеко не завжди об’єктивно. А фраза "в межах фінансового ресурсу" можливість цієї надбавки взагалі нівелює – адже коштів у навчальних закладах заледве вистачає на виживання", - вважає Лілія Гриневич.
Заплановано також надати місцевим органам виконавчої влади право вирішувати питання "щодо оптимізації мережі бюджетних установ у межах фінансового ресурсу". "Знову ж таки, про який фінансовий ресурс йдеться у селах, особливо віддалених від центру, – зрозуміло. Тобто фактично місцевій владі дозволено закривати дитсадки та школи. Чи при цьому вона буде керуватися інтересами дітей – запитання риторичне", - наголошує Гриневич.
"Перелік інших "скорочень" бюджетних витрат коментарів не потребує. Кабмін пропонує встановити граничну кількість пільгових поїздок учнів і студентів у транспорті, скоротити вакантні посади та посади працівників, які 2011 року вийдуть на пенсію", - говорить Гриневич.
"Ясна річ, фінансове становище в нашій країні скрутне. І влада повинна йти на важкі й непопулярні кроки. Адже не може ж вона, справді, купувати менше "мерседесів" і відмовитися від найдорожчих гелікоптерів", - підсумувала Лілія Гриневич.
Як повідомлялось раніше, Федерація профспілок України направила відкритий лист до прем’єр-міністра Миколи Азарова щодо зазначеного проекту розпорядження уряду, яким, на переконання профспілки, пропонується різке зниження заробітної плати працівників, скорочення робочих місць, обмеження соціальних гарантій тощо.

Переглядів: 507 | Додав: Пасак | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 1
1 Пасак  
0
angry sad surprised

Ім`я *:
Email *:
Код *:
Вхід на сайт
Пошук
Календар
«  Декабрь 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031